FIS-kisat tuovat Kontiolahdelle jälleen runsaasti hiihtäjiä kuudesta eri maasta – Tino Tiilikainen hakee lisää mukavia muistoja Kontiolahdelta

Maastohiihdon FIS-kilpailut tuovat aiempien vuosien malliin runsaan joukon kilpailijoita. Kovia nimiä lähtölistoilla ovat muun muassa Kaisa Mäkäräinen sekä Venäjän olympiamitalisti Denis Spitsov. Lauantaina mukana on lähes 270 ja sunnuntaina 200 kilpailijaa. Suomalaisten lisäksi hiihtäjiä on Valko-Venäjältä, Ukrainasta, Kiinasta, Venäjältä ja Australiasta.

Vuokatti Ski Team Kainuuta edustavalle Tino Tiilikaiselle Kontiolahti on mieluisa paikka kilpailla. Tiilikaisen, 31, muistot Kontiolahdelta alkavat jo Hopeasompa-vuosista, kun Mikkelin Hiihtäjät kävi aktiivisesti leirillä Kontiolahdella. Aktiivisemmin mies kolusi alueen latuverkostoa armeijavuotenaan, jolloin hyvään urheiluporukkaan kuului muun muassa Lari Lehtonen.

– On aina hauska mennä sinne kisaamaan, tuntuu osittain kotikisalle, Vuokatissa asuva Tiilikainen sanoo.

Hänen kautensa on alkanut toivotulla lailla. Vuokatin ja Rovaniemen Suomen Cupien jälkeen Tiilikainen jatkoi Saariselälle. Siellä hän hiihti kympin vapaalla FIS-kisan kuudenneksi.

– Se oli harjoituksellisesti hyvin onnistunut viikko, lihaksistossa alkoi tuntua pikkuisen paremmalle ja ok-vetoinen FIS-kisa päälle. Kaikkinensa ihan jees menee, hyvää treeniä olen saanut alle. Kesä ja syksy olivat onnistuneita, ja suurinpiirtein samaa rataa on jatkunut, Tiilikainen sanoo.

Hänen oli tarkoitus hiihtää Kontiolahdella jo Kontiolahti Skissä, mutta flunssa sotki suunnitelmat. Viikonlopun FIS-kisat takaavat kuitenkin, että kisaperinne tuttuakin tutuimmissa maisemissa ei katkea.

– Ehkä jotain poikkeusta lukuun ottamatta olen käynyt joka vuosi kilpailemassa Kontiolahdella. FIS-kisat ovat aina keränneet aika napakan kilpailijakaartin, niin nytkin. Vauhti on aina ollut taattu. Se on ollut sellainen alkukauden kisa, että sääolosuhteet ovat näytelleet merkittävää roolia. Nyt ennuste näyttää hyvältä, Tiilikainen sanoo. Hänellä riittää tarinoita vuosien varrelta, mutta myös suksi on liikkunut mukavasti.

– Kontiolahdella on tullut liuta hyviä hiihtoja sekä FIS-kisoissa että SM-kisoissa, Tiilikainen sanoi.

Tiilikaiselle ja muille kilpailijoille olosuhteet ja ladut on pakkasviikon ansiosta hyvässä kunnossa. Kisapäiville on luvattu hyvää muutaman asteen pakkassäätä.


Kisatiedot (lähtölistat, tulokset yms) löydät täältä.