Mäkäräinen ja Malyshko juhlivat GP-kilpailuissa, Seppälä miesten Puuilo-cupin avauksen ykkönen

Kontiolahden GP-kilpailut alkoivat lauantaina pikakilpailulla, jossa voitot veivät Kontiolahden Urheilijoiden Kaisa Mäkäräinen ja Venäjän Dmitry Malyshko. Malyshko oli yksi runsaasta venäläisjoukosta, joille kilpailut olivat katsastus kansainvälisiin kilpailuihin. Kilpailut olivat samalla kansallisen Puuilo-cupin avaus, jossa miesten puolella ykköseksi nousi Tero Seppälä.

Kaksi sakkokierrosta kiertänyt Mäkäräinen jätti toiseksi sijoittuneen puhtaasti ampuneen Venäjän Irina Starikhin kahdeksan sekunnin päähän.

– Mietin matkalla, että pitää olla aika masokisti, että tätä tekee. Rupesi suksi imemään niin paljon, että tuli ikävä kunnon kisakalustoa. Hiihdin jo pakasta poistetulla suksella. Toivottavasti minun oikeasta kisapakastani löytyy vähän parempia suksia, Mäkäräinen kommentoi.

Mäkäräinen harmitteli molempien ohilaukauksien karkaamista.

– Molemmat ohilaukaukset olivat sellaisia, kun lukko meni edellisen laukauksen jälkeen kiinni, sormi vain toimi. Minulla on ollut samaa harjoituksissa aika paljon, niitä tulee kun harjoituskuormitusta on paljon ja hermosto ei ole ihan terävimmillään.

Puuilo-cupissa kakkossijan nappasi Kontiolahden Urheilijoiden Nastassia Kinnunen. Kolme sakkokierrosta ampunut Kinnunen jäi kärjestä kaksi ja puoli minuutta. Kaksi sakkokierrosta ampunut Enon Kisa-Poikien Laura Toivanen oli cupin kolmas kolme minuuttia kärjestä.

Tero Seppälä sijoittui kilpailun toiseksi 41 sekuntia puhtaasti ampuneen Malyshkon takana. Seppälä ampui yhden sakkokierroksen pystyltä.

– Ei ole vielä herkkää hiihtoa, tuommoista perusjyystämistä. Ja jos sillä noinkin hyvin venäläisille pärjää, joilla on tiukat karsintakisat, niin saa olla tyytyväinen. Itsellä on jo paikka maailmancupiin valmiina, niin on saanut reenata ja aika paljon se vielä painoi, Seppälä kommentoi.

Puuilo-cupissa toiseksi sijoittui kaksi sakkokierrosta ampunut Kontiolahden Urheilijoiden Tuomas Grönman. Hän jäi kärjestä kaksi ja puoli minuuttia. Kolmanneksi sijoittui viisi sakkokierrosta kiertänyt Ahveniston Ampumahiihtäjien Matti Hakala 3:47 kärjelle jääneenä.

Rannalla suunta ylöspäin

Nuorten 22-sarjoissa kovinta vauhtia pitivät Tuusulan Voima-Veikkojen Jaakko Ranta sekä If Ålandin Jenny Fellman.

Ranta ampui yhden sakkokierroksen ja jätti toiseksi sijoittuneen Soisalon Ampumahiihtäjien Otto Inveniuksen puolentoista minuutin päähän.

– Aika raskas keli oli. Voi olla tyytyväinen ja varsinkin ammuntaan olen. Oloksen leirikisassa tuli moninkertaisesti sakkoja tähän verrattuna, joten erityisesti siihen olen tyytyväinen. Suunta on ylöspäin, maailmancup-debyyttiä tältä kaudelta odottava Ranta kertoi.

Fellman kiersi yhden sakkokierroksen molemmilta ampumapaikoilta ja jätti puhtaasti ampuneen Närpes Kraft Skidföreningin Heidi Kuuttisen kahden minuutin päähän.

– Ihan ok kisa olosuhteisiin nähden. Viimeinen laukaus pystystä meni ohi ja se tietysti harmittaa. Keli oli kyllä hidas tänään. Mietin viimeisen ylämäen jälkeen, että pääsenkö edes maaliin täältä, Fellman kertoi.

Keränen tietää pystyvänsä parempaan

19-vuotiaissa naisissa nopein oli kolme ohilaukausta ampunut Ahveniston Ampumahiihtäjien Kaisa Keränen.

– Ei ollut mitään parasta kulkua, mutta parempaan suuntaan vähän menossa. Makuulta tänään selvä epäonnistuminen, ja ne olivat ihan omia virheitä. Pystystä ohilaukaus oli pikkaisen hätäinen, mutta muuten ihan kohtalaista. Jos pitäisi summata niin, ihan kohtalainen, mutta tiedän että pystyn parempaankin.

Saloisten Reippaan Elias Erkkilä oli miesten 19-sarjan vahvin kahdella sakolla.

– Aika tahmeaa oli. Ensimmäinen kisa tälle kaudelle, niin ei vielä mitään erityisen herkkää. Ammunnat menivät yllättävän hyvin, nuorten MM-kisoihin tähtäävä Erkkilä sanoi.

Puuilo-cup jatkuu sunnuntaina Kontiolahdella takaa-ajoilla.