ampumahiihto ja hiihto

Ampumahiihto- ja hiihtojaosto

Ampumahiihdossa yhdistyy kaksi varsin erilaista ja vaativaa lajia. Hiihto tapahtuu vapaalla hiihtotyylillä (luisteluhiihto) ja ammunta suoritetaan pienoiskiväärillä. Urheilija kantaa kilpailun aikana asetta selässään siihen soveltuvien hihnojen avulla ja ampuu kisasta riippuen kaksi tai neljä kertaa viiden laukauksen sarjan. Ampumaetäisyys on 50 m. Ammunta suoritetaan joko makuu- tai pystyasennosta. Makuutaulun halkaisija on 4 cm ja pystytaulun 11 cm. Jos urheilija ei onnistu kaatamaan taulua, siitä seuraa sakkokierros tai sakkominuutti. Viesteissä kilpailijalla on käytössään kolme varapatruunaa per ampumapaikka. Hiihtomatkat vaihtelevat iästä ja sukupuolesta riippuen kolmesta aina 20 kilometriin asti. Kilpailumuodot ovat pikakilpailu, takaa-ajokilpailu, normaalikilpailu, yhteislähtö sekä viestit.

Ampumahiihto on hyvin suosittu laji etenkin Keski-Euroopassa ja saavuttaa suosiotaan koko ajan yhä enemmän ympäri maapalloa.

kontiolahden_urheilijat_logo_hiihto  kontiolahden_urheilijat_logo_ampumahiihto

Toiminnan tavoitteita

  • Sitoutuneiden urheilijoiden pitkäjänteisen valmennustoiminnan jatkaminen
  • Valmentaja/ohjaaja koulutuksen lisääminen ( uudet / toiminnassa mukana olevat)
  • Huippu-urheilun kilpailu- ja valmennustoiminnan tukeminen
  • Uusien ampumahiihtäjien ja hiihtäjien mukaan saaminen
  • Ammattimaisen harjoituskulttuurin luominen ja jatkaminen
  • Lajiharrastajien kokoaminen seurassa yhteisen lipun alle
  • Menestyminen kilpailuissa, seurapisteet
  • Jaoston toiminnan kehittäminen, aktiivisten toimijoiden etsiminen ja tiimin toimenkuvien määrittäminen
  • Valmennustoiminta

Valmennuksessa ja valmentautumisessa korostetaan pitkäjänteisen ja järjestelmällisen perustyön merkitystä. ”On harjoiteltava, jotta opittaisiin harjoittelemaan.” Nuorten osalta painopiste on laadukkaassa tekemisessä ja tuottavan harjoituskulttuurin luomisessa. Tavoitteena on säilyttää palkattu päävalmentaja yhdessä Suomen Ampumahiihtoliiton ja Joensuun Urheiluakatemian kanssa. Leiritys toteutetaan kausittain eri mittaisina leireinä, joista pääosa ns. kotileireinä ampumahiihtokeskuksessa.

Syyskaudella, koulujen alettua, siirrytään viikonloppuleireihin pe–su, jotka toteutetaan ah-keskuksessa.
Leirit ovat samalla myös seuravalmentajien koulutustilaisuuksia.

Yhteistoiminta Joensuun Urheiluakatemian kanssa on tärkeä osa valmennustoimintaa ja sitä pyritään syventämään.

Harrastustoiminta

Viikkoharjoituksia pyritään järjestämään liikuntasaleilla, kouluilla, kuntakeskuksissa ja ah-keskuksessa. Harjoitukset on suunnattu pääasiassa lapsille ja nuorille. Toiminnalla pyritään kohottamaan nuorten perusliikuntatasoa ja saamaan seuraan uusia lajiharrastajia. Toiminnasta ja tapahtumien ajankohdista sekä salivuoroista tiedotetaan internetissä ja jäsenkirjeissä.

Lajikiinnostuksen luominen

Yhteistoiminnalla koulujen kanssa pyritään laji viemään sinne, missä nuoria ja lapsia on. Liikuntatuntien lajiesittelyillä ja mahdollisuudella kokeilla ammuntaa eko-aseilla herätetään kiinnostusta ampumahiihtoa kohtaan. Esittelijöinä toimivat ohjaajat ja nuoret urheilijat.

Säännölliset ampumahiihto- ja hiihtokoulut tarjoavat mahdollisuuden lapsille aloittaa lajin harrastaminen ohjatusti. Uusien ohjaajien rekrytointiin ja koulutukseen on kiinnitettävä jatkuvasti huomiota.

Lasten kilpailuvietin ruokkiminen pienimuotoisilla hiihtokilpailuilla takaa sen, että samat lapset tulevat ensikin vuonna ja tuovat kaverinsakin mukaan lajin pariin.

Jaoston puheenjohtajana toimii kaudesta 2017/2018 alkaen Kimmo Turunen